Midden Brabant Kampioenschap 2023

Zondag 1 oktober werd het Midden Brabant Kampioenschap Petanque 2023 gehouden bij Petanque Vereniging Sprang-Capelle. Wat was het een prachtige dag.
Al heel vroeg in de ochtend, onder een opkomend zonnetje, gingen de eerste vrijwilligers aan de slag met de voorbereidingen op de banen. De afgelopen weken waren al vele voorbereidende werkzaamheden gedaan maar nu moest het gaan gebeuren.


Al vanaf 9 uur werden de eerste deelnemers verwacht dus moest er vroeg begonnen worden met het in orde brengen van ons boulescomplex.
Er hadden zich 64 deelnemers ingeschreven van 7 verenigingen uit Midden Brabant. Vanaf 10 uur zouden zij aan de slag gaan om te proberen het felbegeerde kampioenschap van Midden Brabant in de wacht te slepen.
De banen waren bladvrij gemaakt en geharkt, de vlaggen waren opgehangen, de fietsenstalling was in orde gemaakt, de koffie was gezet, de saté werd al gebakken en de broodjes gesmeerd. Wat de vrijwilligers van onze vereniging betreft konden we beginnen.
Even voor 10 uur werd het openingswoord gedaan door de wedstrijdleider, Adri de Folter, waarna de 32 teams van start gingen met het toernooi.
Elk team zou deze dag 5 wedstrijden moeten spelen volgens het Zwitsers systeem. Dit houd in dat je altijd speelt tegen een team van gelijke sterkte. Onder het genot van een lekker zonnetje werden er veel spannende wedstrijden van hoog niveau gespeeld. Helaas verloren de titelverdedigers van vorig jaar maar nipt hun eerste wedstrijd waardoor na de eerste ronde al duidelijk was dat we dit jaar in ieder geval nieuwe winnaars zouden krijgen.
Onze banen waren al meer dan vol door de 64 deelnemers maar het lekkere weer zorgde ervoor dat er ook vele supporters van alle verenigingen naar Sprang-Capelle waren gekomen om de deelnemers aan te moedigen en te genieten van de wedstrijden. Onze vrijwilligers zorgden ervoor dat iedereen het naar de zin had en niet alleen kon genieten van de wedstrijden maar ook van een drankje en al het lekkere eten. Ondanks de spanning van sommige wedstrijden heerste er een ontspannen sfeer op ons complex.
Na 3 ronden waren er nog 3 teams van onze vereniging in de race voor het felbegeerde kampioenschap. Dat alleen al was een super prestatie, gelet op het niveau van sommige spelers van andere verenigingen. Maar 1 van onze meest ervaren leden zegt altijd: Je kunt van iedereen winnen dus daar hielden onze deelnemers zich aan vast.
Na 4 ronden stond 2 teams van PV Sprang-Capelle in de halve finale tegen elkaar. Dit betekende dus dat er sowieso 1 team van ons in de finale zou gaan komen. Dit alleen al was een situatie waar niemand binnen onze vereniging vooraf op had gerekend.
Uiteindelijk trokken Jan Moes en Nellie van de Wiel aan het kortste eind en gingen Karen de Folter en Kees Groenendaal namens onze vereniging de finale spelen.
In de finale moesten Karen en Kees het opnemen tegen Wil van Gestel en Tracy Mul van PVT uit Tilburg. Wil en Tracy zijn allebei hele ervaren spelers van hoog niveau. Karen en Kees lieten zich hierdoor niet van hun stuk brengen en bleven ook deze wedstrijd de door hun samen gekozen tactiek volgen.
Na een hele spannende en mooie finale waren het, na ruim anderhalf uur spelen, Karen en Kees die de wedstrijd wonnen met 13-8. Er klonk luid gejuich want zij waren de winnaars van dit toernooi en dus Kampioen van Midden Brabant. Een super prestatie!!!!!
Ook voor onze vereniging is deze overwinning van grote waarde want het was alweer 10 jaar geleden dat een team van PV Sprang-Capelle voor het laatst het Midden Brabant Kampioenschap had veroverd.
Karen en Kees werden gehuldigd als winnaars en kregen de wisselbeker en het prijzenpakket uitgereikt. Na de prijsuitreiking gingen de meeste deelnemers, moe maar toch wel voldaan naar huis en gingen onze vrijwilligers nog aan de slag om alles op te ruimen.
We kunnen als vereniging met trots terugkijken op een mooi evenement.
We hadden er met zijn allen een hele geslaagde dag van gemaakt met een super goed resultaat als afsluiting: De Kampioenen van Midden Brabant 2023 binnen onze vereniging.

Karen en Kees klein